onsdag 25. juli 2007

Gründerskolen = kun fest og ferie?

Helle hadde en fin påpekning etter å ha fått lest gjennom bloggen min, som fikk meg til å lure på hva slags inntrykk summen av poster her kan gi..
Det høres ut som du gjør det du kan best der nede: nyter livet:)
Så jeg tenkte at det var på tide med en post fra den andre delen av oppholdet, som kanskje har vært litt underkommunisert så langt. Det er bare så mye kjedelig å oppsummere mas og stress når jeg først blogger, så vi får skylde litt på det. -og det skal fortsette på samme måten, så dette er et unntak fra regelen..

Gründerskoleopphold i Singapore er et slit.

-vi jobber 09-17, 5 dager i uka
-man kan ikke lage middag på kjøkkenet hjemme, så man må ut å spise hver dag, noe som stjeler en time etter jobb hver dag
-for å dekke forbruket har jeg tatt grafiske småjobber ved siden av vanlig jobb
-vekselsvis to og tre kvelder i uka er det skole rett etter jobb, fra 18-21
-i tillegg må det trenes litt, og for oss B-mennesker må det skje etter jobb
-som levering til skolen må man skrive en komplett businessplan (oppskrift her)
-alt av fridager går med til 2-3 dagers ekspressferier, som tar mer energi enn det gir
-fordi vi er borte i helgene må utelivet i Singapore oppleves i løpet av ukedagene, noe som igjen fører til en del slitne dager på jobb

Oppsummeringen av sytet blir at det har vært lite tid til både å slappe av og hente seg inn, men humøret er på topp i en bra gjeng, og vi har gjort en god innsats for å nyte livet! Kjenner at kroppen trenger en hel sommerferie når jeg kommer hjem..

For å nevne det, så er Singapore et sted for lite annet enn jobbing. Opplevelsen hittil er at stedet er mystisk sjelløst, man merker forskjellen bare man nærmer seg grensen eller flyplassen. Dette fører til at jeg, og andre likesinnede (de lokale også) forlater Singapore så ofte som det lar seg gjøre. For å hjelpe har staten her bygget Sentosa, en falsk ferieøy rett utenfor Singapore. Der er det strender, klubber, golfbaner, hoteller og spa, og for å komme dit holder det å ta T-bane eller gondol. Nå må jeg innrømme at jeg ikke har rukket å komme meg dit ennå, min lille Singapore-oase (de to helgene jeg har vært her..) har vært sjømannskirken, men så snart jeg og Henrik blir kvitt Sentosa-curse'n vår skal vi prøve å få tid til å beøke øya. Denne helgen er jeg i Singapore, vi har avsluttende presentasjon av businessplan og en bursdagsfest (på Sentosa..) å tenke på denne helgen:)

Håper alt er bra med dere der hjemme!

tysdag 24. juli 2007

Oppskrift: Businessplan på 48 timer

Vi har hovedlevering på skolen onsdag kveld, en stykk komplett businessplan som skal presenteres på lørdag. Jeg har slått meg sammen med Axel, Petter, Henrik og Astrid for å utvikle en plan for CleverRest i Asia. CleverRest er firmaet jeg skrev plan på i Oslo sammen med Espen, Ali og Andreas, og som så langt har tatt oss til landsfinalen i Venture Cup høsten 2007.
CleverRest Norge
Jeg kan ærlig innrømme at forretningsplan kanskje ikke har vært pri 1 siste par ukene, og plutselig var tidsklemma her igjen. Under følger oppskriften:

Forretningsplan på 48 timer

Du trenger:
Et møterom (Marek låner ut)
Fleksibilitet (CleverRest Asia ble plutselig til CleverRest USA)
Næring (MacDonalds, kaffe, snus)
Fasiliteter (whiteboard, trådløst nett, lokale)
Kommunikasjon (MSN, mail, minnepinner, headphones, mobiler)
Hardware (fire og en halv datamaskin)
Personell (5 personer med dårlig humor og god fantasi)
Integrerte løsninger
Aircon (så det er frostrøyk i rommet)
Stooore tall (ind.øk-Axel)
En klovn (gjett hvem..)

Astrid, Petter, Henrik og Axel
Slik gjør du:
Kjøl ned møterommet til 10° ved hjelp av AC'en. Bland sammen alle ingrediensene, og etterfyll med næring ved behov. Etter 48 timer er planen ferdig, og blir tilsendt på mail.

Velbekomme!

onsdag 18. juli 2007

Kambodsja

Fly laget for dverger, hyggelig befolkning, primitivt, tyver, sinnsyk trafikk, strand, øl, masete selgere, mer øl, bølger, stakkarslige expats og rismarker.
Avreise fra Singapore til Phnom Penh, hovedstaden i Kambodsja. Billetter til 800 NOK med JetStar Air (!), som tydeligvis har fått dvergfly på billigsalg. Henrik og Petter hadde det verst, mens Axel og jeg overlevde sånn halvveis. Allerede før vi hadde kommet gjennom passkontrollen kom første bestikkelse av offentlige tjenestefolk, de tok en dollar (alt kan betales med US $ i Kambodsja) for å slippe oss inn i landet uten at vi hadde med passfoto til visumet. Forøvrig ny rekord i antallet papirer for å få visum, ikke mindre enn fire identiske skjemaer for visumet i tillegg til et til tollvesenet (Info som full personalia, siste og neste reisemål, nummeret fra boardingpasset som alle kaster, reiserute, tidligere reisemål, adresser, flightnummer, visumnummer osv på alle fem skjemaer)

Første natten bodde vi på et hyggelig med slitent hostel i Phnom Penh, byen minte mest om en stor og skitten landsby. På hostellet pådro vi oss en ensom tysker (Walter? Heinz?), som hang på som en klegg til utpå morgenkvisten. Petter var i Phnom Penh for fem år siden, så han tok oss med for å feste på Lake Side. Dit inviterte vi Astrid fra GS, som var i byen på rundereise med foreldrene. Hun og faren ble tilbudt så mye tjuvgods og dop på de 100 m fra taxien til Lake Side (skikkelig dodgy strøk) at han nesten ikke turte å gå fra henne. På vei hjem ble vi faktisk utsatt for en ”hit and run”, en liten gutt prøvde å rive mobilen ut av hendene på Astrid og la på sprang. Heldigvis er hun sterk i nevene, Petter tok opp jakten og fikk i det minste tak i sandalene til guttungen.

Henrik og Petter på shopping i Phnom Penh

Dagen etter dro vi ned til Sihanoukville, en liten ferieby sør i landet som er et populært reisemål for både lokale og backpackere. Vi tok en lokal buss de to timene fra Phnom Penh, en opplevelse i seg selv. På veien så vi faktisk flere scootere med fem personer, noe som overraskende slår rekorden fra Bintan (fire). Trafikken var så ekstrem at jeg ikke turte å se fremover, på et tidspunkt var vi en buss, en bil, en trailer og fire mopeder i bredden på landeveien, i 90 km/t. Imens krydde veien av håndtraller, traktorer og barn, i tillegg til frittgående okser, høns og en skokk med løsbikkjer. En mer morsom observasjon er at damene ikke sitter på skrevs over scooterne, men med begge bena på en side som en lady til hest. I frykt for å se fremover ble vi sittende å stirre ut av vinduene, det er vanskelig å beskrive hvor primitive kår det er i landet, men landsbygden fremsto utelukkende som et priærsamfunn.

Hører på deprimerende musikk og prøver å få med mest mulig av landsbygda vi suser forbi

Vel fremme (?) i Sihanoukville tok vi hver vår moped ned til stranden, også en tur som kunne fått et eget avsnitt. Der fant vi oss tre koselige hytter med nydelig utsikt, på et supert sted drevet av en nederlender. Han er en av mange vestlige "expats" som har strandet i Sihanoukville for å starte egne steder og leve ut drømmen om å være asiater og backpacker på livstid. Naturen i Sihanoukville er ingenting i forhold til Bintan eller Tioman, men stemningen, hyttene og lokalbefolkningen trakk opp til nok en ny rekord, tross i litt skiftende vær. Bare på de fem årene siden Petter var der sist hadde stedet blitt forvandlet fra en øde strand til en pulserende lysrekke med barer og hostels. Standarden var fortsatt ikke helt på topp, de mest populære stedene var de med best aggregater ettersom strømmen i byen forsvant med jevne mellomrom.

Axel og Henrik på vei fra buss til strand

Andre dagen i Sihanoukville møtte vi tilfeldigvis en svensk kompis fra Singapore, Morten, på stranden. Så liten er verden, han var på tur med lillebroren og skulle til og med fly tilbake med samme fly som oss. De tre neste dagene ble tilbragt i ekstrem avslapning på stranden og på verandaen foran bungalowen, jeg gikk to hele dager uten å vite hva klokken var og uten å sjekke mail, ny personlig rekord for min del.

For å rekke morgenflyet tilbake til Singapore måtte vi ta den siste natten i Phnom Penh, kloke av skade praiet vi en bil som kjørte oss hele veien for sjokkerende 35 $. Tilbake i PP fikk vi overload av mas, mennesker og masete Tuk-tuk sjåfører, den 10 gangen noen vi spurte ikke visste hvor Raffles Hotel lå (som å spørre etter Grand Hotel i Oslo) var Petter veldig nærme å miste det, mens jeg tok meg selv i å bjeffe til en solbrilleselger.. Etter mye om og men endte vi på World Star Hotel, et skikkelig kommunistrede/massasjeinstitutt anbefalt av Morten. Siste kvelden gikk med til å utforske byen, spise en luksuriøs treretter (50 $ for seks personer) og restituere etter oppholdet.

Ikke før vi var på flyet på vei hjem gikk det opp for oss hvor uproblematisk hele turen hadde vært. Vi ble ikke ranet, svindlet (nevneverdig), banket opp, vi mistet ikke pass, fly eller buss, ble ikke bitt av løshunder eller andre ting man må regne med på slike turer. Og så vidt vi vet ble ingen syke, malariaingorante Petter er ikke helt i form etter over 50 myggestikk så vi er fortsatt litt bekymret for det. Har ikke vent meg til å ha kamera igjen, så desverre er kun en brøkdel av turen dokumentert. Bildene er i hodene våre, masse gode opplevelser og et svært godt inntrykk av et land og en befolkning som har mye å stri med.

torsdag 12. juli 2007

One Night In Bangkok

Jørgen har som dere vet reist rundt i Asia i en måned (blogg fra turen hans), med Singapore som utgangspunkt og Bangkok som endestasjon. "Slik det har begynt skal det også ende", så jeg bestemte meg for å reise til Bangkok og være med Jørgen siste natten hans i Asia.

Reisen til gikk overraskende bra, i hvertfall i forhold til returen. Litt rart å gå av bussen midt i Bangkok, og der sitter min norske venn og venter på meg. Vi tok inn på et pill råttent hotell på Khao San Road (eller "kaos 'n road"), backpackergaten i Bangkok. Et kott av et rom med akkurat plass til to "senger", vi sparte 90 bath (=16 NOK) på å droppe varmtvannet og AC. Som resten av byen var Khao San Road ubeskrivelig levende, og så full av rastahvitinger med to ryggsekker, sandaler, piratbukser og morsomme tskjorter at jeg nesten ble vant til klisjeen.

Ettermiddagen gikk med til å utforske byen, se på elektronikk, krangle med grådige taxisjåfører, snuble over bekjente fra Jørgens tur og få sydd en dress, to vester og to skjorter hver (1200 NOK m slips og lommetørkler). For en spennende og ikke minst levende by, kjedelige rene Singapore blir som Frogner i forhold.

Den påfølgende kvelden skal jeg ikke skrive
så mye om, det finnes ingen bilder (Jørgen ble frastjålet kameraet og sandalene mens han sov på stranden og mitt gikk i gulvet på lørdag) eller bevis men det var ekstremt.

Dagen etter var det tidlig opp for å prøve dressene for finjusteringer hos skredderen, og videre for å handle elektronikk. Begge fikk kjøpt kamera, minnekort og minnepinne, og jeg kjøpte meg i tillegg en ekstern uknuselig 120G harddisc. Begge lesset selvfølgelig på seg en hel haug med annen drit på veien, med en totaltkostnad på ca 100 NOK. Dressene ble omsider veldig bra, etter 3 runder med justeringer. Alle sier at det er idiotisk å kjøpe dresser hos ukjent skredder på todagers tur, så vi får se om vi er like happy når vi skal begynne å bruke dem.. Bilder av dressene med de nye kameraene tenkte vi selvfølgelig ikke på, men her er det ene bildet vi tok:

Balder, Jørgen på hovedgaten

Det viste seg at vi hadde matchet reisene våre litt feil, slik at jeg hadde en natt i Bangkok etter Jørgen dro i 20.00-tiden. Flybussen jeg kjøpte billetter til gikk kl 0500 morgenen etter, så planen var å ta en tidlig kveld og få sovet ut litt. Planen skar seg 100% da jeg fikk et "tre for en"-tilbud på Tiger øl og ble kjent med seks 21 år gamle hooligans (fra Manchester...). De av dere som har fantasi nok kan jo prøve å se for dere meg danse til
Drum 'n Bass (britenes favoritt) det med de erfarne knipserne. De hadde vært i Bangkok en god stund, så jeg fikk en veldig god omvisning på de mer lokale underground klubbene i byen, en svært god (og mye billigere) opplevelse. Eneste bildet mitt fra kvelden er mobilfotoet under, tatt på Khao San Road der vi møtte en elefantunge på luftetur:
Khao San Road, elefantungen en nesten synlig nederst på bildet. To hooligan-kompiser, en med skaut og en med hvit singlet.

Kvelden endte veldig plutselig, da jeg på vei inn i taxi til nok en klubb oppdaget at klokken var 0443. Jeg måtte kaste ut de resterende 3 britene av bilen, og betale sjåføren trippelt for å kjøre rally til hotellet for å pakke tingene mine. Derifra var det springmarsj til bussen, som jeg rakk med en hårsbredd.

Turen hjem ble deretter, totalt 2 timer søvn på buss og fly, de som tror det er dårlig plass på norske lavprisfly bør prøve lavprisfly innredet for asiatere. Vel tilbake jeg dro rett på jobb og derifra til legen for å dytte i meg vaksiner før Kambodsja. Totalt sett en rimelig brutal slutt på turen, men jeg fikk med meg alle tingene mine og opplevelser tilsvarende et par uker så alt i alt en helt suveren tur.

søndag 8. juli 2007

En uke med observasjoner

Fredag (29.juni)
+Får være med i lab'en for å se på arbeidet med proof of concept på nanoTrek®
+Får på fin heldekkende labdrakt og må gjennom 3 hygienesluser, føler meg proff
+Drikker fredagsøl på kontoret med polakken Piotr, som har en super humor
Lørdag
+Får jobbet (!)
+Spiller uendelig varm fotball
-Kameraet mitt tar et endelig farvel på nachspiel
Søndag
+Er på gla'filmen Tranformers, og får et nytt forbilde: Optimus Prime
Mandag
-Får klage fra HC om at jeg har for lite å gjøre siden jeg poster så mye på bloggen
+Får visittkort hos Quantum PI
Tirsdag
+Helle har bursdag, får kort og opphold i Singapore
+Lars har bursdag, får kokebok, frokost(?) og tidenes heseste bursdagsang på sengen
-Får semesterkarakter, blir bitter på Nina B
+Rapporterer kameraskaden til Europeiske
+Lager en fantastisk norsk 3retters trøstemiddag med Axel, Petter og Astrid i fin lånt leilighet
Onsdag
+Bestiller tur til Bangkok for å møte Jørgen
-Bruker 23 min på en 4000m på bane (ikke akkurat befalsskoletid)
Torsdag
-Får mail om at kameraet ikke erstattes ettersom skaden defineres som et "hendig uhell". Blir bitter på Europeiske
+Bestiller tur til Kambodsja med Axel, Petter og Henrik
Fredag
+Ali har bursdag, får epost
-Tar en rekke vaksiner for reisene, og får noen malariapiller som har så mange mentale bivirkninger (hallusinasjoner, mareritt sovende og våken, depresjoner osv) at jeg har sendt mail til Arne
+Har første interessante dag på skolen
-Gir vaksine til en kakerlakk på størrelse med mobilen min (hos Kristian & Co), så nå må vi bytte insektsspray

måndag 2. juli 2007

Helg i Singapore

Endelig (?) fikk jeg en litt rolig helg i Singapore, etter bare en måneds opphold! Har vært så mye jobbing at vi har forlatt øya så fort vi har hatt noe tid til overs, eller ligget i fosterstilling hele helgen. Har ikke engang kommet meg til Sentosa ennå, men det er søndagsplanen nå til helgen.

Fredag kveld var det undervisning som vanlig, fortsatt helt formålsløst og regelrett bortkastet tid. Får heldigvis jobbet mens jeg sitter der, men er *litt* usikker på om det er verdt 30.000 kr for kurset. Etter skolen tok vi en rolig kveld med et par pils i kåken, nesten for mye stress bare det etter en lang uke.

Lørdag var det soling, bading, risengrynsgrøt og jobbing (trådløst nett) på sjømannskirken, som rett og slett har et fantastisk godt tilbud til nordmenn her nede.
Bassenget på sjømannskirken, kirken i bagrunnen. Helt til høyre skimtes en badeball og noen av de uendelig mange container-kranene rundt øya

Etterpå var det oldboysfotball med andre nordmenn på et jorde rett ved kirken, jeg og Henrik representerte GS. Helt suverent det varmeste jeg har vært med på, to runder på halv bane i stekende sol og 100% luftfuktighet. Litt som å løpe i ring i en badstue i halvannen time, uten mulighet til å gå UT av badstuen når man er utslitt. Dere kan jo prøve det på Brekkestø..

Etter fotballen dro vi på Velvet Underground med en gjeng lokale som vi ble kjent med på Ministry of Sound for to helger siden. Kvelden kunne fått en egen bloggpost, i korte trekk:
  • fikk bord og slapp kø på Velvet etter at manageren vår ringte på forhånd og fortalte dem at vi var det tyske (?!) boybandet Waterfall
  • danset til 90talls dance med urytmiske asiatere, nå vet jeg hvordan afrikanere føler seg på dansegulvet i Norge
  • ble sjenket av en liten tamil med tre mugger brunsprit(all sprit serveres i mugger)
  • hadde en voldelig slap-contest som utarter seg og nesten fikk oss kastet ut fra Zouk
  • sistemann ut av Velvet sammen med en sveiseblind Axel
  • krangler med en hel MacDonalds om hvorvidt de kan kalle seg en MacDonalds dersom de ikke serverer annet enn "frokost" mellom kl 04 og 11, hvorpå **** vifter med en 10$ (40 kr) og truer med å kjøpe hele sjappa for å lage seg en BigMac
Søndagen var tilsvarende smertefull, dagen ble tilbragt med reparering, jobbing og bading på sjømannskirken. De har grilling på søndagene så vi fikk i oss en nydelig middag før vi dro på kino på et av byens mange kjøpesentre. Vi så Transformers, tidenes guttefilm (elsket den!), på Gold Class, en kino med servering og noen rimelig ålreite stoler.
Kristian og Henrik på Cold Class, 18 slike sittegrupper per sal

søndag 1. juli 2007

Helle kommer!

Hurra! Da har Helle klart å skaffe seg billetter for å komme og besøke meg, beste nyheten jeg kunne fått:) Har gått med bildet under som bakgrunn på mobilen, ikke særlig savntaktisk mtp at Helle har vært på Brekkestø med foreldrene, farmor, Ninon og de nydelige små barna siste ukene.. Men nå ordner det seg ja, ankomst 3. august og ti dager opphold, så da er det bare å begynne å telle ned.

Gratulerer med dagen elskede, håper Paris er bra!
Meg og Helle, Brekkestø sommeren 2006 (foto: Ninon)